- Techmiljardair Peter Thiel denkt dat de opkomst van artificial intelligence (AI) bèta’s harder zal raken dan alfa’s.
- Volgens hem komt dit mogelijk door het belang van wiskunde in Silicon Valley.
- “Wat mensen mij vertellen, is dat ze denken dat AI-modellen over drie tot vijf jaar alle opgaven van de US Math Olympiad kunnen oplossen”, aldus Thiel.
- Lees ook: Elon Musk denkt dat AI eind 2025 slimmer is dan de mens: andere CEO’s durven $10 miljoen te verwedden om tegendeel te bewijzen
Techmiljardair Peter Thiel denkt dat de opkomst van artificial intelligence (AI) slechter zal uitpakken voor wiskundigen dan voor alfa’s die vooral met taal werken, zegt hij in de podcast van econoom en schrijver Tyler Cowen.
Tijdens het interview wees Cowen erop dat ‘large language models’ (de technologie achter AI-chatbots als ChatGPT) groeiende zijn en dat men ervan verwacht dat ze nog geavanceerder zullen worden. De vraag aan Thiel was of professionals die vooral met taal werken zich hier zorgen over moeten maken.
“Mijn intuïtie zegt dat het precies het tegenovergestelde zal zijn. Het lijkt erop dat het veel slechter gaat uitpakken voor wiskundigen dan voor schrijvers”, aldus Thiel. “Wat mensen mij vertellen, is dat ze denken dat AI-modellen over drie tot vijf jaar alle opgaven van de US Math Olympiad [een Amerikaanse wiskundecompetitie tussen middelbare scholen, red.] kunnen oplossen.”
Volgens Thiel komt dit mogelijk door het belang van wiskunde in Silicon Valley, waar de grootste tech- en AI-ontwikkelingen plaatsvinden.
Thiel maakte naam voor zichzelf in de techwereld toen hij samen met Elon Musk in 1998 PayPal startte. Sindsdien houdt hij zich meer met andere dingen bezig, zoals het investeren in en oprichten van andere bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van AI.
Thiel was onder andere mede-oprichter van Palantir, een bedrijf dat AI-modellen levert aan strijdkrachten, zoals die van Oekraïne en Israël.